地產博客
瀏覽人次:18185    回應:5
敢說亮話
茶餐廳日誌(251)買樓莫摸頂
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2018年1月9日

一個月Hibor 0.93714. 繼續下跌

  今早去到茶餐廳,有物業代理話我好彩,測量師不想和我對簿公堂,否則我一定輸梗,我話明白,亦多謝測量師大人有大量,至於點解物業代理話我一定輸,很簡單,佢話升市莫估頂,現在樓市處於一個永續性上升軌跡,樓價上升,持有物業的人身家豐厚了,又可以加按繼續買樓,如此生生不息,真的不能估樓市幾時見頂,所以,我話樓市今年會跌,就算三歲小孩都知道我一定輸。

  其實,升市莫估頂是一條誤傳的必輸方程式,沒有頂部,即是不會離開樓市,直至被迫的時候才會離開,如果是被迫的,大多數是輸了,所以,不估頂的人基本上是輸家,一條被誤傳的方程式被奉為金科玉律,這點我覺得有些奇怪。

  炒家有一條金科玉律,但不會公開,就是買樓莫摸頂,道理很簡單,我相信不用詳細解釋,但如果唔估頂,就唔知頂部,最後都會摸頂,兩條金科玉律,究竟信那一條。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

回應者名稱
密碼
1. 舍神 2018-01-09 22:31:03
頂同底唔多唔少都要估的, 不過又要知多數會估早了 (好多時是以年計被人問候)。
越買越低, 越沽越升呢d反人性,荒莫獨行的行為,不是正常人做得了!
2. 十一連升 2018-01-09 23:11:36
港股升個不停,2019年上望4万㸃。有恒指撐住,中原指數有升冇跌。轉軚吧!
3. 引刀一快 2018-01-10 20:01:06
買樓莫摸頂”以前好似解釋過,就係留返D俾下家升吓,咁人地就會感激你,往後再跌再蝕係佢嘅事,唔會埋怨上手。

升市莫估頂,即係揸到冧先至走,走唔切咪等佢升返囉,做樓市最堅實嘅支持者囉,有咁“可靠”嘅夥伴,輝少一定可以逃出火海嘅。

4. 舍神 2018-01-10 21:03:45
以往老人家教小朋友, 地上d毫子不要撿,可能是你的買命錢。

一笑! 但有點意思!

見小利而忘命!
5. 引刀一快 2018-01-12 07:29:58
以前見到毫子唔執,有幾個原因,其一,怕D毫子有蠱怪,其二,留返俾乞衣。

依家乞衣都唔執。