地產博客
瀏覽人次:15834    回應:1
敢說亮話

茶餐廳亂話(980)抗疫如救災,應不分政治取向

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2021年5月8日

  今早去到茶餐廳,老闆話昨日劉健威在報章撰文叫人接種疫苗,並且用以色列為例,有六七成人接種疫苗,疫情就可以受到控制,佢以為睇錯,大家都知道,一般不同意香港政府施政的人,莫講話接種疫苗,就算是安心出行都唔會裝,到今日,仍然有不少市民未裝安心出行,寧願去到餐廳食肆亂咁填,累食肆除了罰錢之外更加要停業,而那些接受填表的大多數是同路人,變成同路人害同路人,劉健威與他們也是同路人,但做法不同,不但自己接種疫苗,而且撰文叫其他人去接種,這是不是很奇怪。其實,有什麼好奇怪,抗疫就好似救火,與政治立場無關,假設消防員要火災災場的人撤離,唔通那些人話唔會聽政府指示,偏偏唔離開災場,將疫情與政治掛鉤,最後發覺蝕底的都是自己。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

回應者名稱
密碼
1. 引刀一快 2021-05-08 18:52:16
買屋都係一樣,唔使考慮咁多立場唔立場,一葉障目,壞咗自己大事。
早早考慮買大灣區,尤其年輕人,呢間屋會幫你好多,包括一個舒適生活,一個唔壓抑嘅空間,一個發展自己興趣嘅基礎條件,一個減低在港居住要求嘅策略。
依家香港嘅環境,好多人要冬衣夏棄,好多記錄住一個年代嘅物品,變成生活空間嘅競爭者,香港將會出現大跨度紀念物斷層,無論對個人還是對香港社會,都係一個莫大損失。
買間大灣區,真係可以補充好多好多嘢。