地產博客
瀏覽人次:1191    回應:7
敢說亮話
茶餐廳亂話(722)七七盧溝橋事變
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2020年7月7日

  今早去到茶餐廳,老闆問我記唔記得今日是七七盧溝橋事變。今日之後,中國開始八年抗戰。其實,我對盧溝橋事變有另外一套睇法,如果不是七七盧溝橋事變,今日瀋陽等北三省未必屬於中國,極有可能是日本附庸(偽)滿州國。不過,我們又不用多謝日本人,更不應話日本侵華是利多於弊,而事實上日本就好似一個賭徒,不斷贏又不斷將所有籌碼押下去。如果日本識得收手,今日北三省,台灣可能是屬於日本,但日本人貪勝不知輸,最後將所有贏到的都要嘔返出嚟,甚至要嘔凸。

  無可否認,今日的確是國恥日,但過去亦已經過去。如果永遠生活在懷恨之中,人類是永遠不會進步。下一個國恥日,9.18事變,(偽)滿州國成立。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

回應者名稱
密碼
1. 過去亦已經過去 2020-07-07 12:37:39
哩啲是大媽和精圖文大叔會將小日本溝淡的, 是為奴溝淡事變。
2. Fisherman 2020-07-07 12:47:03
日本人不冒進,收割戰爭红利,東三省和日本現在已永久成為日本領土。
反修例大台貪勝不知輸,如果佢哋肯同暴力割席,不貪戀議席,中共亦出師無名。


3. 收割戰爭红利 2020-07-07 15:43:03
列強不單是架仔自清中葉, 打完之後扶一下, 好好睇睇建設了養肥了再打再賠, 一次打的比一次狠, 一次賠的比一次慘, 但仍脫不了利用清廷做 agent 收 commission, 到清廷夠廢以後才一個二個行出黎 take ownership。此種模式, 列強侵略, 佔領清洗, 養肥而宰, 精英主義, 軍國主義, 法西斯, 並不是始於 1937 或限於 1900-1945 間。所以你也見到老襯正在全力維護法西斯, 而抗日戰爭是反法西斯戰爭。可是鄉講教育官僚理論基礎薄弱文史哲認知不足, 無能力以大歷史 (就算是求奇噏幾個詞彙) 鞭策搞施棍的出題員, 也無法正確全面教育下一代, 連高浩文一個鬼佬也大打問號, 真是嗚呼哀哉。 
4. Stephen Wong 2020-07-07 16:52:30
德國一戰敗後交回殖民地青島,日本二戰惨敗被迫交番殖民地台灣,大英帝國第二次世界大戰盟軍勝利後,唔肯吐出口裡的肥肉香港,直到勢弱,才無何奈何俾番中國。
5. 元朗灣區人 2020-07-07 17:40:31
!!!台灣仍由日奴把持。
6. 向饭民说不 2020-07-07 18:01:56
所以越来越佩服老毛的战略思想和智慧。真是近代中国最伟大的思想家。事实是之后的领导还是根据他的战略思想布局。
62年,老毛话想了10日,为什么啊差要搞边境。同样今日也让人不明白啊差为什么为什么进入中国境内搞野。中印现在战略应该先发展经济,所以需要河平环境。经济发展之后,边界要争夺都吾迟。
8. 引刀一快 2020-07-07 19:54:00
向飯

你梗係唔明印度做乜喇,因為你思維有嚴重缺損嘛。

印度係要借勢崛起,取代中國,明知一打就全世界都企佢果邊,尤其係你老細俄羅斯,佢當然要搞嘢喇,一撩起民族情緒,就順利擺脫廉價中國貨,穆迪夠膽一嘢廢除大額鈔票,佢係有充分魄力行動力,你契爺普京全力撐佢,打中國就好似當年中國打越南咁,係投名狀。

向飯,你偶像普京呢鋪真係權傾世界,成個地球格局都俾佢扭轉緊。