地產博客
瀏覽人次:1121    回應:2
文亮語
抗疫不能靠自律,靠二五仔
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2020年4月8日

  今日中午約了客戶食飯,去到停車場收到秘書WhatsApp 叫我等等,原來我唔記得戴口罩,秘書話現在唔戴口罩會畀人歧視,司機車我去酒樓的時候,我留意到所有人都有戴口罩,如果畀高官睇到,一定話香港人夠自律,我認為高官睇嘢未夠深入,所以每一次出招都慢人一步,就算抗疫成功都會畀人鬧。

  而事實上香港抗疫即使成功也不是靠自律,而是靠群律,唔戴口罩出街會畀人歧視,但如果帶隔離手額出街就不止歧視那麼簡單,一定會畀人告發,即是群體規律,互相監察,直接的講,每一個市民都是二五仔,如果大家唔肯做二五仔,抗疫一定不會成功。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

回應者名稱
密碼
1. 本能 2020-04-08 17:40:00
係靠人性的恐惧和自私本能。
2. 浪子心聲 2020-04-08 18:17:07
絕對認同湯博士的「群律」觀點,香港有條件做到「群律」,當有二五仔告發時,政府一定要「嚴格執法」。