地產博客
瀏覽人次:17362    回應:5
文亮語

唔打疫苗的藍C蠢過隻豬

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2021年5月6日

  有老友是超級藍C,不但撐政府,而且做埋一些無無謂謂公職,博日後可以得到一個荷蘭水蓋,近日佢問我有冇打疫苗,我話打了第一針,佢話唔打,最多唔去旅行,唔去餐廳食飯,因為佢擔心有副作用,我話現在打疫苗的死亡率只有正常的5%,基本上打好過唔打,藍C老友堅持唔打,仲話唔打又冇人知。

  我問如果政府俾一個荷蘭水蓋佢,會唔會打疫苗,答案是一定會,老友可能唔知道,政府頒荷蘭水蓋之前一定會做盡職審查,作奸犯科一定唔得,但如果發覺被審查的人竟然冇打疫苗,試問政府又點會頒發水蓋給那些人,所以,既然做得藍C就要做得徹底一些,唔好表面上支持政府,但行動上採取不配合態度,中央政府最憎的就是那些打著紅旗反紅旗的人,老友聽完之後冇哂表情。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

回應者名稱
密碼
1. 引刀一快 2021-05-06 17:53:12
“中央政府最憎的就是那些打著紅旗反紅旗的人,老友聽完之後冇哂表情。”

做得兩頭蛇,自然有後路喇,食盡香港就返楓葉國。呢頭用師爺腔寫啲冇人睇得明嘅鬼文嚟歌功頌德,果頭就話阿爺大灣區係老千雞棚,揾水魚,去打更。
鬧中國嘅人佢詐睇唔到,我叫人返大灣區發展就日日俾佢寫下流嘢狙擊。
十一仔,仲扮乜愛國吖。

2. 引刀一快 2021-05-06 18:13:31
十一仔,又準備唸seafood經呢?
5. 向泛民说不 2021-05-06 19:10:59
爲什麽反對民主,中民主病毒人講野頭頭是道,那些大道理,你真西難以反駁。但是當人權,環保,動物權益,同志等等全部混在一起的時候,那就完全的窒息經濟發展。

十字教話,上帝關了所有的們,都會開一個窗,但是飯民狗卻連窗也關了,令香港人永不超生。比上帝更上帝。

班人渣不配合檢疫,也不打疫苗,但是卻要完全自由。神鬼也是他們。
6. 十一哥 2021-05-07 00:09:04
刀刀 笑你sea food都得…不過唔淮再line sea好唔好…

7. 引刀一快 2021-05-07 03:43:02
新嘢喎,兩頭蛇十一仔,依家轉唸line sea經?睇你唸到一嘴都係。