地產博客
瀏覽人次:1160    回應:4
敢說亮話
茶餐廳亂話(590)茶餐廳點解減價
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2019年12月9日

  今日去茶餐廳食午餐,見到所有午餐都減10元/份,我有多少不明白,茶餐廳生意很好,點解要減價,老闆話唔關佢事,佢大娘揸主意,而老闆大娘話有兩個原因,首先是在六月社運開始之後,由於茶餐廳不在社運示威地區,生意不跌反升,所以減價來回饋客人,但以生意額來計算,亦不可以支持每個午餐減10元,原來老闆大娘非常熱心教育事業,每年都會捐大約三四十萬到不同大學,今年大娘決定唔捐,佢話那些大學校長以及學生都唔珍惜大學資產,盲目破壞,既然如此,唔捐好過捐,不如將捐款回饋給客人。

  老闆大娘講得冇錯,我認識的人,有不少今年不打算捐錢給大學,較為激進的話以後都唔會捐,我相信從今年開始,每一間大學爭取捐款都會比過去困難得多,大學校長真的不易做,但大家又不用替他們擔心,他們亦有足夠儲備,可以長時間不需要倚賴政府資助或者有心人士捐款,所以才夠膽放任不明來歴人士破壞大學,老闆大娘做得對,支持。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

回應者名稱
密碼
1. 唔珍惜,唔捐好過捐 2019-12-09 16:17:12
支持!!
2. 他們亦有足夠儲備 2019-12-09 16:19:16
全世界都無一倖免進行表縮。
3. 引刀一快 2019-12-09 16:58:50
咁就要睇睇,捐款嘅人,係唔係送中條例嘅受害者。
4. 攬炒代價 2019-12-09 23:03:17
攬的代價,既然要攬炒,就要付出代價,民主自由唔係有你講無人講。