地產博客
瀏覽人次:15776    回應:3
敢說亮話
茶餐廳亂話(469)解決華航機師罷工的獨步單方
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2019年2月10日

  今早雖然有微雨,但我仍然去跑步,去到茶餐廳的時候,老闆問我是不是準備下星期的馬拉松,當然不是,我已經無能力跑馬拉松,跑步只不過是日常運動,最大目的是減多少體重,老闆又問我有沒有良策解決華航機師問題,如果我冇佢有,咁樣講即是叫我講願聞其詳,老闆話如食蛋糕一件,就是華航管理層表明,如果不在限時內復工,就毋須要返工,公司會大量聘請國內機師代替他們,老闆保證機師會在限時內復工,老闆的想法不錯,可惜暫時未能實行,如果可以實行的話,華航機師一定會復工,但如果要爭回多少尊嚴,可以在限時後一分鐘復工,不過,這些都是生意人想法,與工會的人有所不同,他們寧為玉碎不為瓦全。

  輪到我問老闆稍後有什麼節目,如果沒有,可以同我去九龍城公園參加「城市論壇」,今日老C唔去,派了升哥出陣,老實說,升哥見到我已經眼火爆,一定有火花,大家亦可以在中午12點TVB睇到,老闆話冇問題。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

回應者名稱
密碼
1. 真真薯片 2019-02-10 13:48:02
機司更表有國際航空協會IATA制定規則,對休息時間有有嚴格標準,航空公司冇得唔跟

所以機司以更表為理由罷工係唔瘋合理,如果對更表有意見,應該向IATA爭取,咁就係全球機司既事,華航可以話點解住世界所有航空公司都有呢種疲勞航班冇問題,淨係我有問題?

如果係人工問題罷工,反而合理
2. 引刀一快 2019-02-10 15:38:27
唔知YouTube有冇即日出呢?睇睇先。
3. MT 2019-02-10 19:24:44
罷工係打工仔應有權利,但工會和政客介入後事件就會變質,因為打工仔、工會和政客的利益看似相近實際不同